Yalan Makinesi nedir
Türkiye’de pek yaygın görülmese de Amerikan dizilerinde sıkça rastladığımız yalan makinesiyle sanıkların doğruyu söyleyip söylemediği kontrol edilir. Polygraph denilen bir alet sayesinde sensörlere bağlanan sanığın nefes alış hızı, nabzı, kan basıncı ve terleme miktarı ölçülerek kayda alınır ve sanığın yalan söyleyip söylemediği anlaşılmaya çalışılır .Bazı yalan makinelerinde kol ve bacak hareketleri de kaydedilir.
Sanık yalan makinesine bağlandıktan sonra ilk 3-4 basit soruyla sanığın verdiği sinyaller öğrenilir. Gerçek sorular sorulmaya başlandıktan sonra kayıt tutulmaya devam edilir. Test sırasında bir uzman hangi sorularda sinyallerin değiştiğini test eder.İyi eğitilmiş bir uzman grafiklere baktığında yalan söylenip söylenmediğini anlar çünkü kalp atış hızının artması , tansiyonun yükselmesi ve terleme yalan söyleyen insanın gösterdiği belirtilerdir.
https://www.ekinoxcomputer.net/genel/yalan-makinesi-programi.html
Yalan makinesi testi insanların sergiledikleri davranışlar farklı olduğu için mükemmele ulaşmamıştır ve kesin delil olarak kabul edilmez.
Yapılan araştırmalara göre yalan söyleyen insanın doğru söyleyen insana göre daha çok çaba sarf ettiğini kanıtlamıştır. Yalan söyleyen insanın beyninde 7 bölge çalışırken doğru söyleyen insanın beyninde 4 çeşit faaliyete rastlanmıştır.
Yalan makinesi artık cep telefonlarında da çalışır hale getirilmiştir. Cep telefonlarıyla çalışan yalan makinesi kişinin doğru mu yalan mı söylediğini ses analiz sistemiyle anında ölçer. ‘Emotion reader’ adlı cihaz , bilimsel kurallara göre insan sesinin profilini analiz ediyor , stres seviyesini ve karmaşasını ölçüyor ve bu işlemler yapılırken bilimsel kurallar kullanılıyor.
Sonuç olarak yalan makinesi çok güvenilir olmamakla birlikte Amerika , Rusya , İngiltere gibi büyük ülkelerde kullanılan bir sistemdir ve genellikle suçluların yakalanmasında kullanılmaktadır.