Türkiyede misinadan yapay kas üretildi

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, misinadan yapay kas ürettiklerini bildirdi.

TEKİRDAĞ

AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce ziyaret ettikleri Teksas Üniversitesi‘nde yapay kasla ilgili araştırma yapan ekiple ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Teksas Üniversitesi‘nin konuya ilişkin önemli çalışmalar yaptığını anlatan Göktepe, “Ziyaretimizde laboratuvarda bir dikiş ipliği gördük. Bu ipliği karbon nano tüp ile kaplayarak deneme yaptık. Bu malzemeye çok küçük bir elektrik akımı verdiğimizde, aynen nano tüp iplikten yapılan kas gibi hareket ettiğini tespit ettik. İşte bu bizim için dönüm noktası oldu” diye konuştu.

Teksas Üniversitesi’nde uygulanan yöntemin yanı sıra daha uygulanabilir ve ucuz yöntemleri araştırmaya başladıklarını ifade eden Göktepe, yapay kası dikiş ipliği ve oltalarda kullanılan misinadan da yapmaya başladıklarını dile getirdi.

turkiyede-misinadan-yapay-kas-uretildi

Gerçek kastan daha üstün

Göktepe, ürettikleri yapay kasın insan kasının kaldırabileceği ağırlığın 117 kat daha fazlasını kaldırabildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Bu, çok daha ucuz bir malzeme. Isıyla, ışıkla, elektrikle, mikrodalgayla ve kimyasallarla harekete geçirebileceğiniz ve uyarabileceğiniz bir kas. İnsan kası, yüzde 20 oranında kasılabiliyorken, bu yapay kas ise yüzde 50 oranında kasılma oranına sahip. Bu yapay kas, dakikada 10 bin kez kendi etrafında dönerek, takılan ağırlığı döndürme gücüne de sahipken, kasılma hareketini de milyonlarca kez, hiç deformasyona uğramadan ve bozulmadan gerçekleştirebiliyor.”

Ürettikleri yapay kasın kullanılabilir en makul malzeme olduğunu bildiren Göktepe, “Öte yandan, insan yüzündeki mimikleri bire bir taklit edebilen robotların yapımında da yine bu yapay kası kullanabiliriz. Casus böcekler ve benzeri hayal gücüne bağlı şeyler de bu yapay kastan yapılabilir” şeklinde konuştu.

Muhabir: Süleyman Coşkun Bozyel, Cihan Demirci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir