Amerika’ daki bir yarışmada geliştirilmiş mekanik el protezi projesi ile Deniz Berk Özgören birincilik ödülünü aldı.
Projenin ana fikri şu şekilde; mekatronik mühendisi Özgören tasarladığı el protezini dosya halinde Türkiye’deki Depark araştırma yetkilisi, mekatronik mühendis arkadaşı Onur Keskin’ e gönderiyor.
Keskin 3 boyutlu yazıcılar ile tasarımı gerçeğe dönüştürüyor ve kısa sürede el protezi oluşturuluyor.
Amerika’da tasarlanan icat tüm mesafeleri yok ediyor ve Türkiye ile aynı anda yapım aşamasına geçebiliyor.
Bu üç boyutlu yazıcılar, aylar veya günler sürebilecek uygulamaları kısaltarak; ülke, uzaklık fark etmeden yan yanaymış gibi ihtiyaç duyulan gereçleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
El protezi dışında medikal protezler, araba parçaları ve oyuncaklar da üretilebiliyor yalnız a4 kağıdı büyüklüğüne sığmak kaydıyla, yani yüksekliği 20 cm’ i geçmeyen objeler şimdilik…
Uygulamanın en can alıcı noktası ise, hastaların hayati önem taşıyan acil ihtiyaçları olduğunda; uzun mesafeler ve sürelere ihtiyaç duymadan tek yapılması gereken uzaktaki bir şeyin dosyasını göndermek ve üç boyutlu yazıcılardan o objeyi oluşturmak.
Hastalar bu sayede 50 bin dolarlık maliyetlerden kurtularak bin dolarlık bir bütçeyle istenilen yaş grubuna göre özgürce el protezlerine sahip olabilecek.
Lise yıllarında da yaptığı dokunsal uyaran çalışması ile TUBİTAK Ege Bölgesi birinciliğini alan Özgören, mekanik el proteziyle ilgili şunları söyledi:
“Elin içine konulan kamerayla, kullanıcının kaslarından sinyal gönderme zorunluluğunu sıfıra indirdik. Projeyi bir yıl boyunca kimseyle paylaşmadık yarışmaya kadar. Şimdiden birkaç şirket ulaştı. Git gide bu ürünü geliştirip piyasaya sunmak istiyoruz. Yaptığımız çalışma sayesinde ulaşabildiğimiz insan sayısı bu şekilde artıyor. Birkaç yılda etkilerini göreceğimiz bir ürünün anında etkilerini görebiliyoruz. Ürünü test edebiliyoruz. Böyle bir şey yapmaktan gurur duyuyorum. Orada olmayan bir ürünü buradan yollayabiliyoruz.”