Tekerlekli Sandalyede Son Teknoloji

WASHINGTON, DC — Tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayanlar için en büyük sorun bu araçlara komut vermek. Ama teknoloji bu konuda büyük bir yenilik sunuyor. Amerika’daki Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, elleri ve ayakları tutmayanların tekerlekli sandalyeyi dilleriyle kullanmalarını sağlayan bir aygıt geliştirmişler.

Geliştirilen yeni aygıtın kullanımı çok kolay.

Hastanın diline küçük bir mıknatıs bağlanıyor. Dilin her hareketi, hastanın başındaki kulaklığa sinyal gönderiyor. Kulaklıktaki sensörler sinyalleri akıllı telefona aktarıyor. Bu sinyaller akıllı telefondaki bir uygulama sayesinde komuta dönüşerek tekerlekli sandalyeyi harekete geçiriyor.

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde elektrik mühendisi olan Doç Dr Maysam Ghovanloo dil aygıtının yaratıcısı. Ghovanloo, hasta dilini hafifçe oynattığında tekerlekli sandalyenin harekete geçtiğini söylüyor: “Dil beyne duyusal sinyaller göndermenin yanında çok daha iyi bir motor beceriye sahip.”

Ghovanloo’ya göre, felçli hastalar için dil aygıtı sesli komut aygıtlarından daha kullanışlı. Beyinden gelen elektrik sinyallerini komuta dönüştürebilen sistemlerse hala gelişim aşamasında ve kullanımları yoğun konsantrasyon gerektiriyor. Ghovanloo, hastaların dil aygıtını kullanmayı birkaç saat içinde öğrendiğini söylüyor ve yeni hedeflerinin bu aygıtı başka alanlarda kullanmak olduğunu söylüyor: “Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde, tekerlekli sandalyenin yanında, bilgisayar, televizyon, klima, yani aklınıza gelen her türlü cihaz bu şekilde komuta edilebilir. “

Georgia Teknoloji ekibi manyetik sensörleri diş teline yerleştirerek kulaklıklardan da kurtulmayı hedefliyor.

Ghovaloo dil aygıtının birkaç yıl içinde piyasaya sürüleceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir