İstanbul , Yeni kapı da yapılan kazılar da , çıkan eserler de 8500 yıl öncesi tarihine ait eserler çıkartıldı .
Bunların arasın da çıkan , günümüz tablet bilgisayarın atası olarak nitelenebilecek olan , İstanbul üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmasında bulunan ahşap defter , günümüz tabletlerin atası olarak kabul edildi .
Bizans imparatorluğuna ait batıkların kazısından çıkan tahta defter hakkın da Doç. Dr. Ufuk Kocabaş kalıntılara ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.
Kocabaş, “Ben buna ‘Yenikapı’nın mucizesi’ diyorum. Batıklardan birinde bizim dipdik dediğimiz, yani not defteri gibi, bugünün belki notebooku gibi bir şey çıktı. Ahşaptan ve defter gibi açılabiliyor.
Birkaç sayfası var ve bunlara balmumu sürülerek üzerine notlar almak mümkün . Tablet bilgisayar gibi düşünün. Ayrıca sürgülü olan bölümünü çektiğiniz zaman da küçük ağırlıklar , kuyumcuların hassas terazi olarak kullandığı taşlar var .
Küçücük bir terazi var. Yenikapı batıkları her yönüyle bir fenomen. Çıkan 37 batık gemisiyle ve bulunan organik malzemeleriyle . Çünkü organik malzemeleri diğer kazılarda bulmanız pek mümkün olmaz. Bence Yenikapı kazılarının en önemli özelliği organik malzemelerdir . ” diye konuştu .