Sonunda Buda Oldu, Örümcek Ağının Şifreside Çözüldü

Bilim adamların yıllarca araştırdığı ve uzun suredir üzerinde çalışma sonucunda,örümcek ağının elektrostatik özelliği sayesinde dünyanın elektromanyetik alanın değiştiği bu nedenle de ağı farkedemeyen uçan böceklerin yakalandıkları belirlendi.

 

İşte bu buluşun örümcek ağlarındaki bu özellik taklit edilerek, çevre ve hava kirliliği ile uçak kazalarına çözüm bulunmasına katkı sağlayabileceği tebit edildi.

Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Biyoteknolog Müge Kanay, günümüz teknolojisinin bile çözemediği örümcek ağının özelliklerinin nihayet ortaya çıkarıldığını ve buluşun çok yararlı olacağını açıkladı.

Oxford Üniversitesi öğretim üyelerinin yaptıkları son buluşa göre, örümcek ağının sisteminin bilinenden daha fazla kompleks ve sıra dışı olduğunu belirten Kanay, araştırmalara göre, uçan böceklerin üzerinin polenler, kirleticiler ve hava yoluyla taşınabilecek maddelerle kaplı olduğunuda ifade etti.

Havada uçan halde olan her şeyin elektrikle yüklü olduğunu vurgulayan Kanay, fizik kurallarına göre, bir maddenin diğer maddeye yapışabilmesi için zıt kutuplar olması gerektiğini, dolayısıyla da polenin böceğin üzerine yapışabilmesi için, birinin artı, diğerinin eksi yüklü olmasının şart olduğunu da belirtti.

Kanay, bir böceğin örümcek ağına yapışabilmesi için de yine birinin artı, diğerinin eksi yüklü olması gerektiğinin üstüne basarak, şu bilgileri de ekledi,

Aynı kutuplar birbirleri iter, bu durumda örümcek ağının polenleri yakalayamaması gerekir. Üzeri polenle kaplı bir böceğin ağa yapışmaması demek, böceğin kolaylıkla kaçabilmesi anlamına gelir. İşte tam bu aşamada hiç beklenmedik bir şey gerçekleşir. Örümcek ağı, hem böceğe hem de polene yapışır Peki ama fizik kurallarına göre imkansız olan bu durum, nasıl olur da gerçekleşiyor, nasıl olur da örümcek ağlarını inceleyince üzeri polen kaplı böceklerle karşılaşabiliyoruz.

ağ2

 Peki Böcek Ağı Nasıl Olurda Fark Etmez

Oxford Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmanın, örümcek ağının fizik kurallarını alt üst eden çok kompleks bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirten Kanay, anlatımında şunları da belirtti,

Örümcek ağının tüm yüzeyini kaplayan elektrostatik özelliğe sahip madde, ağın hem uçan böcekleri hem de böceklerce taşınan kir ve polenler ile benzer tüm parçacıkları yakalamasını sağlıyor. Fakat bu kadarla da kalmıyor. Bu madde, örümcek ağı üzerinde sadece birkaç milimetrelik çok ufak bir alanda, dünyanın elektromanyetik alanını bozar ve böylece artı ya da eksi yüklü olup olmadığı fark etmeksizin her cismin üzerine kolaylıkla yapışabilir.

Bilim insanlarının aklını yıllardır kurcalayan bir diğer soru ise, nasıl olurda da böceklerin örümcek ağını fark etmediğidir. Birçok böcek, bulundukları bölgede en ufak bir elektriksel değişiklik olsa bunu hissedebilecek kadar hassas sensörlere sahiptir. Antenleri adeta bir elektronik sensör gibi çalışır. Antenin ucu, böceğin vücudunun geri kalanından farklı bir elektrik yükü ile yüklüdür.

Bu esnada böcek, elektrik yüklü bir nesneye yaklaştığında, antenin ucu bu küçücük değişikliği dahi hissedebiliyor. Böceğin, bu kadar hassas sensörlerine rağmen, ağı tespit edemeyip, yakalanmasının sebebi, ağın milimetrelik bir bölgesinde dünyanın elektriksel alanını fazlasıyla bozması olduğunu belirttiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir