SD kart nedir, özellikleri nelerdir
Bu gün size SD kart’ın ne olduğunu ve ne işe yaradığını sizlere açıklamaya çalışacağım, umarım yararlı bir yazı olacağını düşünüyorum.
Sizde yazımız hakkında görüş belirtmek isterseniz yorum bölümü’nü kullanabilirsiniz.
Cep telefonlarından dijital fotoğraf makinelere günümüzde kullanılan birçok teknolojik cihazda veri depolamak için kullanılan SD kartlar, dünya genelinde bir hafıza kartı standardı haline gelmiştir.
Güvenli sayısal hafıza kartı(secure dijital memory card) olarak da bilinen SD kartlar, daha eski bir standart olan MMC teknolojisinin geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır.
Sandisk isimli firmanın çalışmaları sonucunda geliştirilen SD kart hem firmanın dünya genelinde tanınmasını hem de bu yeni nesil hafıza kartlarının bir standart olarak kabul görmesini sağladı. 32 x 24 x 2 milimetre boyutlarında olan SD kartlar, bu standart boyutlarıyla dijital veri depolama ihtiyacı olan tüm cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir.
SD 1.1 olarak tanımlanan standart doğrultusunda hafıza kartlarına FAT16 dosya komut sisteminde 8 MB ile 2 GB arasında değişen oranlarda dijital veri depolamak mümkündür. İlk nesil SD kartlar dönemin ihtiyaçlarına göre yüksek bir işlevsellik sunsa da, gelişen teknoloji nedeniyle kısa süre içinde SD 1.1 standardının geliştirilmesi gerekti.
Bu doğrultuda yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan SD 2.0 standardı, daha yüksek veri depolama imkanı sunmuştur. SDHC olarak da bilinen bu yeni nesil hafıza kartları önce standart olan SD 1.1 ile kıyaslandığında, 32 GB’a kadar çıkan dijital veri depolama imkanı sunmuş ve böylece çok daha geniş içerikli bir kullanım imkanı sağlamıştır..
Kartların içindeki verilerin çeşitli yazılımlar tarafından ya da kullanıcının bilgisizliğinden dolayı kaybolmaması için SD 2.0 standardında ayrıca fiziksel bir kilit sistemi de kullanılmıştır.
Yazılım koruma tırnağı olarak da bilinen bu fiziksel kilit sisteminin kapatılması ile SD kart’ın kullanımı esnasında içeriğin değiştirilmemesi sağlanmıştır.
Teknolojik gelişmeler doğrultusunda boyutları daha da küçülen yeni nesil cihazlara uyum sağlaması için SD kartların boyutları küçültülmüş ve MiniSD kartlar geliştirilmiştir.
Ortalama SD kart boyutlarının yarısına sahip olan MiniSD standartı ayrıca eski nesil yuvalara da uymaktadır. Standart SD kart yuvasına kolayca yerleştirilebilen MiniSD hafıza kartları hafıza kartı kullanılan tüm cihazlara kolayca takılabilir.
SD kart teknolojilerinin gelişen cihazlara uyum sağlamak için sürekli küçülmesine rağmen yine de dijital veri depolama ihtiyacı duyulan cihazların da sürekli küçülmesi, ortaya MikroSD kartların çıkmasına neden olmuştur.
MiniSD kartlardan da daha küçük olan MikroSD hafıza kartları; 11 x 15 x 1 milimetre boyutlarına sahiptir. SD kart standardından biraz daha farklı bir hıza sahip olan MikroSD kartlar, bilgisayarlardaki CD-ROM sürücülerinde olduğu gibi “X” harfi ile tanımlanır.
MikroSD kartların hızını tanımlamak için kullanılan her X değeri, saniyede 150 Kb veri transferini ifade etmektedir…