Rosetta Dünya kuyruklu yıldız için gelecek sinyali bekliyor

Yıllardır devam eden, kuyruklu yıldızın yüzeyine robot indirmesi planlanan Rosetta isimli uzay aracı projesinde dönüm noktasına ulaşıldı.

Son iki buçuk yılı uykuda geçiren Rosetta dünyaya sinyal göndermesi için planlandığı gibi bugün TSİ ile 12.00’de yeniden harekete geçti.

 

Avrupa Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre Rosetta’nın düzgün çalışıp çalışmadığı yarına kadar belli olmayacak.

Rosetta’nın kuyruklu yıldızın yüzeyinde buzdolabı büyüklüğünde bir oyuk açması bekleniyor.

Fakat Rosetta uzay aracının öncelikli olarak buz ve toz kümesinin üzerinde manevra yaparak kuyruklu yıldızın yörüngesine girmesi gerekiyor.

Rosetta’nın 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldız ile buluşmasının Ağustos ayını bulması bekleniyor.

Küçük robotun kuyruklu yıldızın yüzeyine inmesinin ise Kasım ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Rosetta’nın yeniden çalıştırılması dünyadan 800 milyon kilometre uzaklıkta Jüpiter’in yörüngesinin yakınlarında gerçekleşiyor.

Rosetta ile bugün temas sağlanması bekleniyor. Almanya’nın Darmstadt kentindeki Avrupa Uzay Ajansı’nın merkezindeki kontrol panelinin ilk ışıklarının Türkiye saati ile 19.30 ile 20.30 arasında yanması bekleniyor.

Rosetta ilk temasın California’daki Amerikan uzay ajansının Goldstone radyo antenleri üzerinden gelmesi bekleniyor.

Sinyalin gelmemesi durumda Salı sabahına kadar herhangi bir müdahale yapılması planlanmıyor.

Darmstadt’taki ekip Rosetta’ya talimat vererek onu zorla uykusundan uyandırabilir. Fakat ona zaman vererek kendi kendine uyanmasını tercih ediyorlar.

Uzun dolambaçlı bir yol

Yörüngesi boyunca güneşten uzaklaştığından Rosetta’nın güneş panelleri en az düzeyde çalışıyor. Enerji tasarrufu için Rosetta 2011 yılında uykuda bekletmeye konmuştu.

2004 yılında fırlatılan uzay aracı kuyruklu yıldıza ulaşmak için dolambaçlı bir yol izledi.

Diğer gezegenlerin çevresinden geçerek onların yer çekimini kullanan Rosetta kuyruklu yıldızın yakalamak için gerekli hıza ulaşmaya çalıştı.

Uzay aracı şu ana kadar birçok önemli doğa olayına tanık oldu. Bunların arasında 2008’deki Stein,  2010’daki Lutetia isimdeki asteroitler in yakınından geçmek de yer alıyor.

Üç ayaklı Philae isimli robotun kuyruklu yıldızın yüzeyine indirilmesi süreci ise Rosetta’nın en zorlu görevi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain NASA’nın Curiosity robotu Mars yüzeyine indirdiği yedi dakikalık zorlu süreci anımsatıyor. Dordain, Philae’nin kenetlenmesinin dört saati bulacak çetin bir görev olduğunu söylüyor.

Rosetta’nın amacı kuyruklu yıldızın güneşe yaklaştıkça hareketlerini takip ederek, gövdesinde gerçekleşecek değişiklikleri izlemek.

Kuyruklu yıldızın Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4,6 milyar yıl öncesine kadar uzanan maddeler içerdiğine inanılıyor. Rosetta’nın göndereceği verilerin, uzay koşullarının nasıl geliştiğinin anlaşılmasına yardım edeceği düşünülüyor.

Dordain’a göre Rosetta’nın eşi benzeri olmayan amacı var. Dordain, “Kuyruklu yıldız tam, bizim kim olduğumuzun merkezinde olabilir” diyor.

bbc.co.uk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir