Prizden internetin avantajları nelerdir!
Wi-Fi etrafımızı iyice kuşattı, ama prizden elektrik dağıtımı, çok iddialı geliyor! İşte nedenleri.
Bugünlerde neredeyse herkesin evinde kablosuz ağ bulmak mümkün. Bu yüzden prizden ağ bağlantısı kurmanın eski bir yöntem olduğunu düşünebilirsiniz. Ama prizden ağın hala birçok avantajı var. Özellikle basitliği ve güvenilirliği bakımından Wi-Fi‘a göre iyi yönleri bulunuyor. Buna karşın teknoloji Wi-Fi ağının yerini almaktansa daha çok ona destek oluyor.
Powerline networking nedir?
Temelde kabloları gizli olan bağlantılara Powerline network adı veriliyor. Odanızdaki televizyona, içeri odadaki modemden kablo çekmek yerine, Powerline adaptörlerle prizden bağlantı sağlanabiliyor.
Powerline cihazı aldığınızda, içinden iki Powerline adaptörü, iki kısa ethernet kablosu çıkıyor. Bir kabloyu modeminize ve adaptörlerin birine bağlıyorsunuz. Sonra bu adaptörü en yakın prize takmanız gerekiyor. Bundan sonra televizyon ile onun yakınındaki priz arasında aynı işlemi ikinci kablo, ikinci adaptör ile tekrarlıyorsunuz.
İşte bu kadar. Adaptörler birbirlerini otomatik olarak algılıyor (sürücülere ve uzun ayarlamalara gerek olmadan) veriler duvarların içindeki elektrik kablolarından akıyor. 2001 yılında HomePlug Powerline standardı ilk ortaya çıktığında, veri hızı yalnızca 14 Mbps’idi. Ama günümüzün Powerline ürünleri Gigabit seviyesinde veri alışverişi yapabiliyor.
Powerline’ın avantajları nelerdir.
Halihazırda kablosuz bağlantınız var ise, ağınıza Powerline adaptörleri eklemenin faydasız olacağını düşünebilirsiniz. Ama Powerline‘ın Wi-Fi‘ye göre birkaç önemli avantajı var. Stabil hızlar, güvenilirlik, güvenlik ve kullanım kolaylığı bunlar arasında sayılabilir.
Özellikle Wi-Fi sinyalinin zayıflayarak ulaştığı odalar için, veya mümkün olan hızlı bağlantıya ihtiyacınız olan durumlarda, oldukça avantajlı. Bunun yanında Wi-Fi özelliği bulunmayan eski cihazlarınızı da, Powerline teknolojisi ile uzun ethernet kablolarına gerek kalmaksızın bağlayabilirsiniz.
Wi-Fi‘a göre güvenlik avantajı, evin dışından hacker saldırısı yapılamaması. Ekstra güvenlik için, adaptörlerine şifre de eklenebiliyor.
Powerline ağ nasıl çalışıyor?
Elektrik kablolarından sinyal göndermek 21’inci yüzyıla ait bir fikir değil. Aslına bakılırsa, elektrik firmaları 1920’lerden beri kontrol sinyalleri gönderiyorlar.
Elektrik ve veri
Elektrik, 50/60 Hz sinyalleri kullandığı için, çok daha yüksek frekanslardan herhangi bir karışma olmadan veri aktarımı yapılabiliyor. İlk HomePlug 1.0 yalnızca 14Mbps hıza sahipti, yalnız bu zamanla gelişti ve 2005 yılında HomePlug AV ile 80-90 Mbps hızlara ulaşmak mümkün oldu. Bu hız yüksek kalitede ses, video akışı yapmak için fazlasıyla yeterliydi.
Yakın zamanlara gelince, 2012 yılında HomePlug AV2, MIMO teknolojisini kullanarak HD, 3D video gönderebilecek hızlara ulaşıyordu.
HomePlug AV2 nedir?
AV2 teknolojisi, eskisine göre çok daha hızlı olduğunu, en çok hız gerektiren online hizmetlerin bile altından kalkabileceğini iddia ediyor. 500 Mbps hızda olduğu söylenen bu cihazlar, gerçek testlerde 107.28 Mbps’nin üzerine çıkamıyorlar. Yine de bu hız gayet yüksek.
Ama görünüşe bakılırsa Powerline‘ın hızı burada tıkanmayacak. CES 2014‘de TRENDnet, yeni Powerline 1000 adaptör takımının, teorik 500 Mbps hızı ikiye katlayacağını söyledi. Bunun yanında TP-LINK de MIMO teknolojisi ni kullanan Gigabit Powerline adaptörünü piyasaya sürdü.
En iyi Powerline cihazları kim üretiyor?
Bu sorunun cevabı “en iyi” den ne kastettiğinize bağlı. Adaptörlerin hepsi son derece kullanışlı ve “tak ve kullan” mantığıyla kolayca kuruluyorlar. Ama her zaman ucuz olmayabiliyorlar.
Hesaplı bir Powerline cihazı arıyorsanız, önceki modellere bakmanızda fayda var. Mesela TP-Link TL-PA211 KIT AV200 Nano 200Mbps Powerline Adaptörü, AV2 sürümlere göre çok daha uygun fiyatlara bulunabiliyor.
Bunun yanında, tüm Powerline ürünler aynı amaç için üretilmiyorlar. Netgear Powerline 500 Wi-Fi Access Point, duvarların içindeki telleri, Wi-Fi sinyalini güçlendirmek için kullanıyor. Devolo dLAN 500 AVtriple+ ise üç ethernet çıkışıyla üç farklı cihazı bağlamanıza olanak tanıyor.
Powerline cihazların temel dezavantajı ise, prizi işgal etmeleri. Ama Netgear Powerline 200 + USB ve Devolo dLAN 500 AVtriple+ gibi modeller, kullandığı prizi çoğaltarak bu sorunun önüne geçiyorlar.
Sonuç olarak en iyi Powerline ürünü, kişisel ihtiyacınıza göre değişiyor..
CHIP Online