Göz Hücresini 3 Boyutlı Yazıcı Tekniği İle Kopyalandılar

İngiliz bilim araştırmacıları,üç boyutlu yazıcı tekniği ile gözden alınan hücreleri kopyalamayı başardılar.Kopyalanan bu hücrelerin  tıp dünyasında çığır açacağı kesin;

Peki 3 boyutlu yazıcı neydi,öncelikle bunu bir anlayalım.

3-D Printer, Türkçe ifade ile ‘üç boyutlu yazıcı’ olarak biliniyor. 3-D Printer teknolojisinin en genel tanımı, dijital tasarımları 3 boyutlu katı nesneler haline getirmeye yarayan bir teknoloji. Geleneksel makine tekniklerinden farklı bir yöntemle çalışan 3-D Printer’lar, CNC tezgahları gibi nesneyi sadece oyarak veya delerek şekil vermiyor.

3-D Printer, dijital bir tasarımı ‘katılımlı süreç’ yani art arda gelen madde katmanlar şeklinde döşeyerek, birbirine peşi sıra ekleyerek meydana getiriyor.

3boyutluYazıcı

Ve işte bilim adamları, teknolojinin bu nimetlerinden faydalanarak daha fazla üretken olabiliyorlar.Hayvanlar üzerinde yaptıkları 3 boyutlu yazıcı tekniği ile göz yapısına en yakın kopya hücreleri üretmeyi başaran bilim adamlarının bu çalışmaları Prefabrikasyon adlı bir bilimsel dergide yayınlandı.
Bilim adamları,üç boyutlu yazıcıyla kopyalanan hücrelerin tıp dünyasında çığır açacak özellikte bir buluş olmasına rağman henüz insanlar üzerinde henüz deneme aşamasına gelmediğini belirtiler.
Bu şekilde kopyalanan hücrelerin yetişkin farelerin retinalarındaki gangliyon ve glia hücreleriyle uyumlu olduğunu kaydeden araştırmacılar, bu hücrelerin gözün içindeki uyarıları beynin belli bir bölgesine ilettiğini bildirdi. Araştırmacılar, yeni teknolojiyle kopyalanan bu hücrelerin yerleştirildikleri bölgedeki sinir hücrelerince desteklendiğini ve hayatta kalmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.
Görme bozukluğuyla ilgili sorunlar, gözdeki görme işlevini yerine getirmede kritik önemi olan retina tabakasındaki sinir hücrelerinin kaybından meydana geliyor. Elektronik retina implantı umut verici bir gelişme olarak yorumlansa da uzmanlar bu çalışmanın insan üzerinde uygulama aşamasında olmadığına önemle dikkat çekiyorlar.
Ancak araştırma ekibinde yer alan Clara Eaglen, bu çalışma sonucunda elde edilecek en küçük bir umut ışığının bile insanlar için büyük bir değişikliğe kapı aralayabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir