Farelerde Alzheimer hastalığını durduran doğal bileşik bitkilerde

Yaşlanınca bunamadan korkmayan kim var? ,kendini bilmeden öylece bomboş bakmayı kim ister ,bu hastalıktan muzdarip insanların bakımı da zor,yıllardır araştırılan bu hastalıla ilgili yeni haberler var .
Salk Enstitüsü’nden bilim insanları bazı meyve ve bitkilerde, farelerde Alzheimer hastalığından kaynaklanan hafıza kaybını durduran doğal bir kimyasal olduğunu keşfettiler. Yapılan deneylerde normalde bir yıldan küçük farelerde içinde geliştirilen Alzheimer semptomlarının fisetin adı verilen bir flavonol bileşiği sayesinde ilerleyen progresif hafıza ve öğrenme kayıpları engellendi. Buna rağmen bu ilaç beyindeki amiloid plaklarının değiştiremiyor. Bu plaklar Alzheimer hastalığına neden olan protein birikmelerinden oluşuyor. Yeni araştırma Alzheimer semptomlarının beyindeki bu plaklardan bağımsız olarak tedavisini öneriyor.

“ Şimdiden normal hayvanlarda fisetinin hafızayı geliştirdiğini tespit ettik. Bu çalışma sayesinde Alzheimer ‘ın hayvanlar üzerindeki etkileri gösterilmiş oldu,” diyor Salk Enstitüsü Nörobiyoloji Laboratuvarı’ndan kıdemli bilim insanı Pamela Maher.
çilek-alzheimer-gerçekbilim-300x300
On yıldan daha öncesinde Pamela Maher fisetinin nöronları yaşlanmaya karşı koruduğunu keşfetmişti. Pamela ve meslektaşları bu çalışmadan beri, hücre kültürleri ve fare çalışmalarını izole ederek bileşiğin beyin hücreleri üzerinde hem antioksidan hem de antienflamatuar etkileri olduğu gözlendi. En sonunda fisetinin hücre yollarında barınarak hafızayı etkilediği anlaşıldı.

Bu bileşikler ise salatalıktan, çileğe pek çok bitki ve meyvede yer alıyor.

Farelerde Alzheimer’a bağlı iki gen mutasyona uğratıldı. Sonrasında fareler üç aylıkken yemeklerine fisetin konmaya başlandı.Fareler yaşlandıkça hafıza ve öğrenme yetenekleri test edildi. Fisetin verilmeyen farelerin bilyalarla yapılan testlerde öğrenme zayıflığı gösterdiler. Fakat fisetin alan fareler Alzheimer olmayan fareler yani normal fareler gibi verilen görevleri yaptı.

Maher ; “Alzheimer başlamış olsa bile fisetin semptomları engellemeye devam ediyor.” diyor.

Fisetin alındığında p35 adı verilen proteinin bloke edildiği gözlendi. P35’in kısaltılmış versiyonunun pek çok hücre içi moleküler yolu açıp kapayan bir anahtar olduğu biliniyor. Bir sonraki adımsa, farelerde etkili olan fisetin tedavisinin insanlarda etkileri araştırılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir