ELEKTRONİK ATIKLAR SOS VERİYOR

Geçen yıl 54 milyon ton olan elektronik atıkların 2017’de 72 milyon tona çıkması bekleniyor.

‘Elektronik atık sorununun çözme inisiyatifi’ (STEP) raporuna göre 2017 yılına gelindiğinde elektronik atıkların 72 milyon tona ulaşacağı bunun mısırda bulunan Giza Piramidi’nin 11 kat büyüklüğünde bir yığına karşılık geldiği bildirildi.

Rapora göre beş yıl içinde elektronik çöp miktarı üçte bir artacak. Küresel elektronik atık miktarını tam olarak hesaplanamamasını sebebi ise e-atıkın ülkelerce farklı algılanmasından meydana gelmektedir. ABD sadece televizyon ve bilgisayarı e-atık görürken Avrupa ülkeleri ise pili ve güç kablosu olan her ürünü e-atık görüyor.

2012 verilerine göre dünyada üretilen elektronik ürünlerin 12,2 milyon tonluk üretimi ile birinci sırada Çin bulunuyor. 11 milyon tonla ABD takip ediyor. Ancak üretimde Çin başı çekmesine rağmen tüketimin büyük bir kısmının ABD tüketilmesinden dolayı ABD e-atıkta 10,4 milyon tonla başta geliyor. Çin ise 8 milyon ton atıkla ikinci sırayı alıyor.

Geçtiğimiz yıl tüm dünya çapında 54 milyon ton elektronik atık üretildi. Dünya nüfusunu 7 milyar kişi olarak kabul edersek kişi başına 20 kg e-atık anlamına geliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir