ÇOCUKLAR GİBİ CEP TELEFONUYLA OYNAYA BİLECEKSİNİZ
DÜŞÜNÜN TELEFONUNUZUN LEGO ŞEKLİNDE PARÇA PARÇA
Telefonumuzun bozulduğu zaman ,çogu zaman onu tamir edene kadar geçen zamanda hem paramız hemde zamanımız gidiyor.Dave Hakkens, bozulan telefonunu atınca,aklına parçalara ayrılabilen kullanışlı bir telefon yapmak gelmiş.
T24 cep telefonun,kullanan tarafından istediği gibi bozulan parçası yada istediği parçayı ekleyip çıkarması görüntüsünü anlattığı videosu ilgiyle karşılandı.
Dave Hakkensin fikri , cep telefonunda , bozulan parçanın logo gibi değişmesi üzerine kurulmuş.
Deutsche Welle Türkçe’den Viktoria Kleber ve Banu Wöltje, yaptıkları haberde Dave Hakkens’ın bu yeni telefon konsepti fikrini anlatıyor. Habere göre, Eindhoven Üniversitesi’nde eğitim gören Dave Hakkens, bitirme tezi için bu konsepti bir cep telefonuna uyarlamayı düşünmüş. Aynı lego parçaları gibi birleşen küçük modüllerden oluşma bir cep telefonu… Bir parça ekran için, diğer parça pil, bir diğeri kamera… Bu konsept bir parça bozulduğunda ya da herhangi bir değişiklik arzulandığında anında değiştirmeye olanak sağlıyor.
Ama üretim aşamasında bu fikir biraz uygulamada daha pahalıya geldiğini düşünüyor üreticiler.Blok telefon yapma oldukça cazip olmasına karşın pahalıda.
Bu fikir oldukça beğenildi ,youtube da ki videosunu seyredenler Hakkens fikrini oldukça begendi 18 milyondan fazla izlecisi seviyesine ulaşmış olan videoya,merak oldukça fazla.
Hakkens eğer yeterince talep olursa bu fikri birilerinin hayata geçireceğinden yola çıkmış. Bu amaçla başlattığı kampanyaya yüz binlerce destekçi bulmuş. Yaptığı çağrıya kulak veren 900 binden fazla kişi birkaç hafta içinde fikrin Facebook ve Twitter aracılığıyla internette yayılmasını sağlamış.
Fikre Motorola talip oldu
Bu yoğun ilgi birçok firmanın dikkatini çekti. Motorola firması Hakkens’ı arayarak pazarlanabilecek modüler bir telefon üzerinde çalışmak konusunda uzlaşmaya vardı.
Alman Çevre Yardımı Derneği’nden Jürgen Resch ise blok telefonun elektronik cihazlar piyasasında sürdürülebilirlik anlayışını tetikleyeceğine inanmıyor. Resch’e göre cep telefonlarının daha uzun süre kullanılabilmesi için halihazırdaki anlayışın değişmesi gerekiyor. Resch, “Politikacılardan talebimiz, akıllı telefon endüstrisine cihazları daha kolay tamir edilebilecek şekilde üretmeleri ve böylece bağımsız çalışan tamirhaneler önündeki engellerin kalkması için baskı yapmaları” açıklamasını yapıyor.
Özellikle dünya çapında rağbet gören Apple firmasının ürünleri, çok zor tamir edilen cihazlar arasında gösteriliyor.
Cep telefonlarının birkaç yılda ya modası yada bozulması nedeniyle atılması bu fikre cazip gösteriyor,belkide çocuklar gibi telefonumuzu istediğimiz şekle sokma fikri bencede mükemmel cazip geldi,belkide çocuklara yeni oyuncak geldi.Bu fikir bence tüm teknolojide yayıldığını düşününce ilerde yap boz olan tüm eletronik eşyalarımızla logo gibi oynayıp yeni fikirler çıkacağıda büyük ihtimaldir.