Cam üzerinde ızgara yapılabilecek düzenek üretildi.

Mutfağınızda balık ,et ve koku yapan ızgaralık neyiniz varsa artık bu üretilen cam düzenekle mutfağınız da koku olmayacak . Denizlideki bir üretici dünyada bir ilke imza attı .

Denizli’de bir firma, nano teknoloji kullanarak dünyada ilk kez cam üzerinde et pişirebilecek bir düzenek geliştirdi. Temperli ve desenli lamine cam üreten firma, camı tava olarak kullanabildiği gibi kalorifer peteği, yerden ısıtma veya otomobillerde camların buzlanmasını, buharlaşmasını engelleyecek sistem de yapabiliyor. Aymina Kompozit Lamina Cam ve Solar Panel’in sahibi Mustafa Aydeşkin, uzun yıllar süren araştırmaların sonucu ortaya çıkardıkları camın bu özelliğinin dünyada ilk olduğunu ileri sürüyor. Akdeniz Üniversitesi Kontrol Sistemleri Teknolojisi mezunu olan ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fizik Bölümü’nü bırakarak bir cam fabrikasında uzun yıllar ar-ge bölümünde çalışan Aydeşkin, camın bir yüzeyinin, “sol-jel” yöntemiyle elde edilen nano karbonla kapladıklarını, daha sonra da elektrik iletimi için bara hat döşeyip temperlediklerini ifade etti.

Cam yüzeyine pişirilen gıdanın yapışmaması için kendi ürünleri olan sol-jel yöntemini kullandıklarını belirten Aydeşkin, “Elde ettiğimiz nano seramik kaplamayı geliştirdik. Bu nano seramik kaplamayla ısıtılabilen camın yüzeyini kaplayıp ızgara olarak da kullanılabilmesini sağladık. Bu yapışmaz nano seramik kaplamayı bütün cam ürünlere ve metal ürünlerin boyalarının yüzeylerine kaplayarak yapışmaz bir özellik kazandırdık. Nano seramik, seramik veya teflon olarak bilinen kaplamalara eşdeğerdir. Onlardan en büyük farkı ise tamamen saydam olmasıdır.” dedi.

Ev hanımlarının mutfakta balık pişirdiklerinde kokudan çok rahatsız olduklarını belirten Mustafa Aydeşkin, cam ızgarada pişen etten koku gelmediğini söyledi: “Duman ve koku olmadan mutfakta mangal yapabilme, balık pişirebilme rahatlığına erişilecektir. Duman ve konunun olmamasının sebebi ısıtma teknolojisinin farklı olması, yağın ısı ile temas etse bile buharlaşacak kadar yanmamasından kaynaklanır. Bu tamamen ürünün kendine has bir özelliğidir. Nano teknoloji ile yapmış olduğumuz bu kaplamanın en büyük avantajlarından bir tanesi de ısı ve elektrik verdiğiniz alanın tümünün homojen olarak aynı sürede ısınmasıdır. Yani bu zeminden ısıtmada ve pişirme gereçlerinde ızgara olarak da lokal olarak, bölgesel olarak ısı farklılığı tamamen ortadan kalkar.”

Özellikle toplu alanlar olan AVM’lerde, büyük restoranlarda, otellerde rahatsız edici koku ortama yayılmadığı için cam tavanın çok büyük bir avantaj getireceğini belirten Aydeşkin, “Özellikle büyük restoranların davlumbaz ve baca sistemi kurmalarına gerek kalmayacaktır, çünkü pişen gıdanın ortama herhangi bir koku salımı olmayacaktır. Pişirici grubunda beyaz eşya sektörü ile halihazırda çalıştığımız için bu sektörle görüşmelerimiz devam ediyor, prototip aşamasına geldik. Otomotiv ve mimari sektöründe ise Almanya’dan bir firma bu konu ile çok ilgilendi. Özellikle nano seramiğin kaplamasında desteğini aldığımız İtalyan firması, bu konuda çok ilgili. Bu ürünün dünya pazarına çıkışı konusunda da ciddi bir talepleri var.” şeklinde konuştu.

Nano seramikle yaptıkları kaplamayı ızgara camlarına da uyguladıklarını ifade eden Aydeşkin, “Burada soğuk suyla ve deterjansız, hiç ovalamadan, sadece silerek temizleme avantajı vardır. Bu kaplama sadece ızgaralarla sınırlı değil, mevcut mutfaklardaki fırınlar, davlumbaz camları, ocak camlarının tümünde uygulanabilir bir üründür. Yani yemek taştığı zaman camdan yemeğin artan kısmını temizlemek gibi sıkıntılara tamamen çözüm getirecektir.” dedi.

Camın ısıtılmasına mimari ve otomotiv sektöründe büyük bir talep olduğunu ifade eden Mustafa Aydeşkin, “Özellikle otomobillerin arka camlarında bulunan kahverengi çizgilerin ortadan kaldırılması, panoramik tavanlı otolardaki terleme problemi, mimari camlarda buzlanma, buğulanma veya yerden ısıtma sistemleri için yeni bir çözüm getireceğini düşündüğümüz için böyle bir projeye başladık. Dünyada ilk defa bizim gerçekleştirdiğimiz bir çalışmadır. Tek camdan ve tamamen saydam olarak yapılmış bir üründür. Nano karbon temelli bir çalışmadır. Bu ürünü yapmamızdaki, yapılmasındaki en büyük farkı, düşük elektrikle çok kısa sürede ısınmasıdır. En büyük ayırt edici özelliği ise ısındıkça elektrik tüketiminin azalmasıdır. Bu ürün başlarda cam ızgara olarak düşünülmüştü fakat otomotiv ve mimari sektörlerinden de bu konuda talepler geliyor.” diye konuştu.

Camın, zeminden ısıtma sistemlerinde kullanıldığında metrekarede bir florasanın harcadığı elektriğe eşdeğer bir sarfiyatı olduğunu belirten Aydeşkin, “Isı yalıtımı olan bir binada ise bu, doğalgazdan bölgesel olarak tasarruflu bir hale de gelebilir. Isı kayıplarını düşürmek, buğulanmayı önlemek, ayrıca zeminden ısıtma sistemlerinde, özellikle kalorifer petek sistemlerindeki gibi toz kaldırma veya hava akımı gibi olaylar olmadığı için zeminden ısıtmanın da avantajlarını yanında getirecektir.” şeklinde konuştu.DENİZLİ (CİHAN)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir