Eylül ayında piyasada olması beklenen “1979 Revolution”, İran’ın yakın tarihinin 1978’den 1982’ye kadarki birçok dönüm noktasını içeren bir oyun deneyimi sunacak.
Oyunun televizyon dizilerini andıran bir olay örgüsüne sahip olacağını söyleyen Navid Khonsari, bugüne kadar “Grand Theft Auto”, “Max Payne” ve “The Warriors” gibi birçok ünlü video oyununun da yapımcıları arasında yer aldı.
Üç sezondan oluşan oyunun baş karakteri Rıza’nın Tahran Üniversitesi’nde okuyan ve fotoğrafla ilgilenen 19 yaşında bir üniversite öğrencisi olduğunu belirten Khonsari, karakterin ilk başta hiçbir siyasi yönelimi olmadığını ifade etti ve şunları kaydetti:
“Rıza, herkesin kolaylıkla bağ kurabileceği, etrafında ne olup bittiğini bilmek isteyen bir genç. Heyecanı ve fotoğrafa olan ilgisi nedeniyle eylemlerde yer alıyor. İlk başta hiçbir siyasi yönelimi yok. Fakat bu durum çok sevdiği birinin güvenlik güçlerince vurulmasının ardından değişiyor. Şah’ın uyguladığı sıkıyönetimin özgürlükleri kısıtlama yoluna gitmesi onu militan bir eylemciye dönüştürüyor.”
Rejim karşıtı protesto gösterilerinin alevlendiği bir ortamda devam eden oyun, baş karakterin hayatta kalabilmek için keşif yapma, gizlenme, yeraltı faaliyetlerde bulunma, fotoğraf çekme ve karşısına çıkan seçenekler arasında karar vermesini gerektiriyor. Devrimin başarıya ulaşmasının ardından oyunun ikinci bölümünün başladığını belirten Khonsari, Rıza’nın bu bölümde bir devrim kahramanından devrim düşmanına dönüştüğünü dile getirdi.
Khonsari sözlerine şöyle devam etti: “O ana kadar gösteriler demokrasi ve eşitlik getirmeyi amaçlıyordu. Eski rejimin yıkılmasından sonra ise devrimin diğer unsurlarını dışlayan bir İslam devrimine dönüştüğünü gören Rıza, bir devrim kahramanından muhalefet üyesine, sonuç olarak da devlet düşmanına dönüşüyor.”
Khonsari, oyunun İran’da nasıl karşılanacağına ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi: “1979 Revolution’un İran’da gerçekten çok iyi karşılanacağını düşünüyorum. İranlılar popüler kültürü ve video oyunlarını fazlasıyla benimseyen bir millet. Facebook ve Youtube’da aldığımız yorumlara baktığımızda İranlıların büyük destek verdiğini görüyoruz. Gençler oyunu sevecektir.”