Android telefonlar’ın çoğalması ile o derece de virüsler çoğalmaya başladı.
Bu yüzden tedbirlerinizi kendiniz almak zorundasınız, aslında bu tedbirleri almak çok kolay.
Virüs yazılım firması ESET in açıkladığı raporda tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.
2012 ve 1013 yıllarında 100/63 oranında artış olduğunu raporladılar. Android‘ler pazarda büyüme hızına göre virüslerde o denli çoğalmaya başladılar.
2010 yılında sadece 3 çeşit virüs vardı, bu oran 2011 yılında 51 virüs çeşidine ulaştı. 2012 de 63 ve 2013 de 79 virüs çeşidine ulaşmış oldu.
Virüslerin çoğalması her akıllı telefon sahibinin potansiyel hedef olduğunu unutmayalım.
Yazılım ve güvenliğiniz için yapmanız gereken bazı önlemler
Ekranı Şifre ile Kilitleyin
Akıllı telefonların rahatlığı ve bizimde ihmalkarlığımızın android telefonumuza açılış ekranına şifre veya parola koymuyoruz.
Bu hata bir gün bize pahalıya patlayabilir, tuş kilidinden sonra şifre koymalısınız, bir an arkadaşınızın telefonunuz ile internet’te gezinirken veya bir program indirirken zararlı yazılıma kurban gidebilirsiniz.
Uygulamalarınızı Şifre ile Koruyun
Şifrenizi özellikle Facebook, e-posta ve Twitter için korumaya alın, telefonunuz çalınır veya bir yerde unutursanız sizin uygulamalarınız güvence altına almış olursunuz.
Google Now hizmeti Gmail hizmeti ile doğrudan bağlantısı vardır, Bu yüzden cıhazınızı başkası ile paylaşırken 10 kere düşününüz bence.
İş yeri ağınıza veya bilmediğiniz güvenli olmayan bir ağda bağlantınız varsa, tehlikede olduğunuzu unutmayın, güvenmediğiniz ağlara girmeyin, iş yeri ağınız içinde güvenlik departmanı ile görüşün.
Verilerinizi SD Kartınızda Saklamayın
Banka veya onun gibi güvenli bilgilerinizi eğer telefonunuzda saklamak zorunda iseniz, bu SD kartınızda saklamayınız, saldırılarda en korumasız SD karttır, bunun yerine telefonun belleğine ve şifrelenmiş şekilde saklayınız.
cıhazı şifrelediğinizde, cıhazınız biraz yavaşlar, ama güvenliğiniz için bu gereklidir.
Ayarlardan güvenlik bölümüne girdiğinizde, telefonu şifrele bölümüne rahatça ulaşabilirsiniz.
Eğer telefonunuzda çok özel bilgileriniz varsa bu ayarı mutlaka yapmanızda fayda vardır.
Alışverişte Gözünüz Açık Olsun
Google Play Store‘de bir uygulama indirmeden önce o uygulamanın güvenirliğini araştırın, googlede biraz gezindikten hakkında emin olduktan sonra indireceğiniz uygulamayı indirin.