İphone için şok edici iddia

ABD’li elektronik devi Apple, küresel casus programıyla uluslararası skandala neden olan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ile işbirliği yaptığı iddialarını reddetti. Almanya’nın çok satan dergilerinden Der Spiegel dergisi, NSA’in geliştirdiği bir yazılım ile iPhone’lardan bilgi sızdırılabildiğini iddia etmişti.

 

Eski ajan Edward Snowden‘ın ortaya çıkardığı casusluk skandalıyla boğuşan NSA, şimdi de Der Spiegel‘in açıklamaya başladığı belgelerle zor duruma düştü.
Geçtiğimiz hafta NSA‘nın internetten satılan dizüstülere casus yazılım yüklediğini öne süren Der Spiegel, şimdi de iPhone‘lardan veri sızdırmak için gizli bir yazılım kullanıldığını öne sürdü.
Derginin iddiasına göre, DROPOUTJEEP adı verilen yazılım, iPhone‘lara yüklendikten sonra dosyalara, metin mesajlarına, telefon rehberine ve diğer verilere erişebiliyor.
Apple, Der Spiegel‘de beliren haberin ardından dün yaptığı açıklamada, truva atı gibi görev gören yazılımın kullanıldığını ve bu konuda NSA ile işbirliği yapıldığını reddetti.
Şirket sözcüsü Kristin Huguet, “Apple, iPhone dahil olmak üzere hiçbir ürünümüzde NSA ile casus yazılım kullanmadı. Ayrıca, NSA‘nın ürünlerimizi hedef aldığı öne sürülen programından habersizdik” denildi.
Der Spiegel‘in elinde olduğu belirtilen NSA belgelerine göre, DROPOUTJEEP 2008’den bu yana ‘yakın erişim yöntemleriyle’ iPhone‘lara yüklendi. Bu açıklama, telefonlara fiziksel müdahale yapıldığını öne sürerken, belgelerde yer alan bir diğer bilgi, ‘gelecekte uzaktan yükleme imkanı olacağını’ belirtti.
SİLİKON VADİSİ ZOR DURUMDA
Apple‘ın yanı sıra ABD merkezli Google, Yahoo, Microsoft, Amazon gibi teknoloji devleri, NSA skandalı patlak verdiği günden bu yana istihbarat kurumuyla işbirliği yaptıkları şüphesiyle baskı altında kaldı.
Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin dahil olduğu şirketler, NSA yasadışı biçimde bilgi paylaştıkları iddialarını bugüne kadar reddederken, NSA baskısını azaltmak için yasal ve lobi çalışmalarına ağırlık vermiş durumda.
Apple sözcüsü Huguet, “Müşterilerimizi, arkalarında kim olursa olsun kötü amaçlı hacker‘lardan korumak için kaynaklarımızı kullanmaya devam edeceğiz” dedi.
Der Spiegel, hafta içinde yayımladığı diğer belgelerde NSA‘nın online satılan dizüstü bilgisayarlara fiziksel müdahale ile kötü amaçlı yazılım ve donanım yüklediğini öne sürmüştü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir