Bitirmek üzere olduğumuz bu yılın;donanımlar açısından hiç de durgun bir yıl olmadığı aşikar,İşte 2013`ün en ilgi çeken donanımları!
Teknoloji ilerledikçe hayatımızda buyuk yer edinmeye başladı.Bu nedenle ki donanımlara olan ilgi ikinci plana düşmeye basladı.Çoğu kullanıcı tablet,cep gibi cihazlara yöneldi.Ancak bu donanıma olan talebin azaldığı anlamına gelmiyor. Donanım teknolojisini geliştirirken burada çıkan sorunları kullanıcıya yansıtmamak, büyük ve zorlu bir görev ve Nvidia, Apple, Intel gibi önde gelen üreticiler bu işi yüksek hızlarda gerçekleştirebildiler. Dolayısıyla ilk bakışta belki fark etmeseniz de 2013, donanım için önemli bir seneydi. İşte 2013’ün en dikkat çeken donanımları…
*Nvidia GeForce GTX TITAN
AMD ve Nvidia arasındaki daha hızlı işlemci üretme savaşı senelerdir sürüyor. İki devden biri en hızlı yongasını ortaya çıkardıktan sonra diğeri boş durmuyor ve birkaç ay sonra hız rekoru kıran, daha da hızlı yeni yongayı ortaya çıkarıyor. TITAN’da ise Nvidia farklı bir yol tercih etti. TITAN sadece daha hızlı bir yonga değil, üst düzey kalitede, mükemmel bir ürün.
TITAN’ı farklı kılan özellikleri arasında çoğunlukla metalden oluşan yapısı ve kartın kendisinin Nvidia tarafından üretilmesi var.
2013’ün başlarında çıkan TITAN, şu an GTX 780 Ti ve AMD‘nin son kartları tarafından geçilmiş durumda. Yine de TITAN‘ın Nvidia’nın kart tasarımındaki etkisi oldukça büyük.
*PlayStation 4 ve Xbox One, 4. nesil Core
*PlayStation 4 ve Xbox One
Konsollar, şimdiye kadar hep belirli performans hedeflerine özel tasarlanmış cihazlardı. Ancak bu gelenek, yeni nesil konsolların PC‘lere benzer donanımlar kullanmasıyla terk edildi.
Bu, kısa dönemde konsolların ve PC’lerin çok daha yakın bir ilişkisinin bulunacağı anlamına geliyor. Bu sayede oyunları uyarlamak kolaylaşacak, birden fazla platformu destekleyen oyunların sayısı artacaktır. Sadece PC’lere özel hizmet ve uygulamalar ise konsollarda daha çok görünmeye başlayacak.
Gelecekte ise konsol ve PC‘lerin ayrı platformlar olarak muamele görmesi sorgulanabilir. Geliştiriciler belki de konsolda başladığımız bir oyunda kaldığımız yeri buluta kaydedip, ona PC’mizde devam etmemizi sağlayacak işlevleri bize sunacaklar.
*nesil Core işlemciler (Haswell)
Haswell kod adıyla tanınan 4. nesil Core işlemciler, 3. nesle göre büyük bir performans artışı sunmuyorlar. Zaten Intel’in hedefi de bu değildi. Haswell, laptop ve convertible PC’lerde daha iyi bir pil ömrü sunmayı amaçlıyor ve alanında oldukça başarılı görünüyor.
Dell XPS 12 ve 13 inç’lik Retina ekranlı MacBook Pro, yüzde 50-100 ekran parlaklığında neredeyse 7 saatlik kesintisiz web gezintisine olanak tanıyorlar. Duraklamaları, işlemciye daha az yük getiren işleri aralara katarsanız rahatlıkla 10 saatlik kullanıma ulaşmanız oldukça mümkün.
*Nesil Razer Blade ve 4K monitörler
* Nesil Razer Blade
Razer’ın ikinci nesil Razer Blade laptop serileri, Intel Haswell işlemcisi ve Nvidia‘nın en son 700 serisi grafik işlemcilerini kullanıyor. Her ikisi de önceki sürümlerine göre daha verimliler ve bu sayede sadece 17mm kalınlığındaki Blade çok daha büyük ekranlarla çalışabiliyor.
*4K monitörler
Beğensek de, beğenmesek de, çözünürlük savaşları tam hızıyla devam ediyor ve sadece TV’leri, tabletleri değil, laptop ve monitörleri de etkiliyor. Piksel sayısını artırmak, bir ürünün mağaza raflarında daha etkileyici görünmesini sağlamanın basit yollarından bir tanesi ve üreticiler, bu fırsatı değerlendirmek istiyorlar.
Monitörlerde 4K çözünürlüğün gereksiz olduğunu da söylemiyoruz. Daha yüksek çözünürlük, birçok alanda görüntünün fark edilir derecede keskin hale gelmesi demektir. Özellikler yazı tipleri 4K’da oldukça güzel görünüyorlar, oyunlar da 4K’dan faydalanıyor.
Ancak birkaç sorun da yok değil. 4K monitörler şu an komik derecede yüksek fiyatlara sahipler (32 inç’Lik ASUS PQ321Q’nun fiyatı 3.000 dolar). Bunun yanında Windows, 4K çözünürlüklerinde sorun çıkarabiliyor, en güçlü ekran kartları bile 4K’da zorlanabiliyorlar.