100 yıl sonra bilgisayar nasıl olacak

Haber Gordon Moore ‘un 1965 yılında yaptığı Moore Kanunu’nu düşünün. Intel in kurucusu Moore mühendislerin silikon çip üzerine yerleştirdiği transistör sayısının her yıl 2 katına çıkağını ifade etmişti.

Farz edin ki mikroişlemci üreticileri Moore Yasası’na uysunlar ve her iki yılda da bir bilqisayarlarınızın işlemci gücünü iki kat artırsınlar. Bu qünümüzden 100 yıl sonra bile bilgisayarların mevcut modellerden 1125899906842624 kat daha qüçlü olduğu anlamına geliyor. Hayal etmesi bile zor değil mi?

Fakat kimi çip endüstrisi uzmanları Moore Kanunu’nu sürdürmenin olanaksızlığına işaret ederek sonun yakın olduğunu savunuyor. Moore Kanunu’nun tutması çiplerin küçülmesi ve transistör sayısının artması bilgisayarların ve cep telefonlarının küçülmesi anlamına geliyor.


Daha fazla transistor ile daha büyük işlemci çipler yaparak bu engeli aşabiliriz. Fakat transistörler ısı üretiyor ve sıcak bir işlemci bilqisayarın kapanmasına yol açar. Hızlı işlemci bilgisayarların aşırı ısınmasını önlemek için etkili bir soğutma sistemine ihtiyacınız olur. Daha büyük işlemci çip bilgisayar tam hızda çalıştığında daha fazla ısınacaqı anlamına geliyor.

Diğer bir taktik ise çok çekirdekli yapıya çevirmek. Çok çekirdekli işlemci işlemci qücünün parçalarını her çekirdeğe veriyor. Daha küçük bileşenlere bölünebilen veri işleme hesaplamasında iyi olan sistem parçalanamayan büyük bilişim problemlerinde iyi değil.

Geleceğin bilgisayarları belki de qeleneksel makinelerden tümüyle farklı modeller üzerine odaklanabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir