Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
20 Temmuz 1974′de Türkiye’nin gerçeklestirdigi Baris Harekati neticesinde yapilan toplumlarasi görüsmelerin çikmaza girmesiyle 15 Kasim 1983 yilinda bagimsizligini ilân eden KKTC Türkiye’nin 60 km güneyinde bulunan Kibris adasi üzerinde kurulmustur. Yüzölçümü 3.335 km2′dir. Toplam 9.251 km2 olan ada yüzölçümünün %35′i KKTC’ye aittir.
Cografî bakimdan düzlükler kapsayan KKTC Besparmak daglariyla ikiye bölünmekte güneyinde ise Magosa’dan Lefkosa’ya kadar uzanan Meserya ovasi ile Lefkosa’dan Güzelyurt’a kadar uzanan verimli topraklar uzanmaktadir.
Yazlari sicak ve kurak kislari ilik ve yagisli tipik Akdeniz iklimine sahip olan KKTC’nin en sicak aylari Temmuz Agustos en soguk aylari Aralik subat göze çarpmaktadir. Yagis ortalamasi ise 70 mm. civarindadir.
1996 kesin olmayan sayim sonuçlarina göre KKTC nin nüfusu 200.587 olup km2′ye 59 kisi düsmektedir. Nüfus artisi ise %1.1′dir.
Baskenti Lefkosa olan KKTC’nin diger önemli sehirleri Gazimagosa Girne ve Güzelyurt’tur. Yesil Ada olarak bütün dünyaca taninan Kibris adasinin kuzeyinde yer alan KKTC’inde tarim ve ormancilik faaliyetlerine özel önem verilmektedir. Ülkenin %57′si tarim arazisidir. Turunçgiller arpa bugday zeytinyagi patates havuç meyvecilik ve sebzecilik gelismis olup sebze ve meyve açisindan kendi kendine yeterli hale gelmistir. Ülkenin kit su kaynaklari göz önünde bulundurularak modern sulama sistemleri kurulmus kisitli su kaynaklari en rasyonel sekilde kullanilmaya çalisilmistir.
Daglik alanlarda küçükbas çiftliklerde ise büyükbas hayvancilik yapilmaktadir. Aricilik gelismistir. 1980-95 yillari arasinda 184 binin üzerinde canli kuzu 737 canli dana 54 binin üzerinde canli oglak 2800 canli keçi ve 1000 canli koyun ihracati gerçeklesmistir. Ayrica 3000 hektarlik bir alan agaçlandirilmistir.
Sanayi fazla gelismemis olmakla birlikte gida insaat ve giyim dallarinda oldukça önemli gelismeler saglanmistir. Küçük ve orta büyüklükteki isletmeler seklinde sanayi kurulmus 1995 yilinda imalat sanayinde tesis sayisi 726′ya çikmis istihdam edilen kisi sayisi ise 11.382′ye yükselmistir. Lefkose Gazimagosa ve Girne’de organize sanayi bölgeleri kurulmus ve Gazimagosa’da kurulan serbest liman ile bu bölgede su anda 22 isletme çimento ve deri paketleme araç bakim ve onarimi konfeksiyon imalati ve transit ticaret sahalarinda faaliyet gösterilmektedir. Elektrik enerjisi üretimi ülke ihtiyacini karsilayacak seviyeye gelmistir.
Kuzey Kibris tarihi ve turistik yerleri güzel havasi ve temiz çevresi ile turizmde her yil gelisen cennet bir ülke olarak karsimiza çikmaktadir.KKTC’nin gayri safi milli hasilasi 767.0 milyon dolar olup ihracati 68.5 milyon dolar isalati 330.0 milyon dolardir. (1996 yili verileri). Ekonomide önem arzeden sektörlerin basinda %18.2 ile ticaret ve sanayi %13.5 tarim gelmektedir. Fert basina düsen milli gelir 4.156 dolara ulasmistir.Ciddi bir issizlik sorunu yasamayan KKTC’de çalisir nüfus 76.454′dür. Bu nüfus tarim sanayi insaat ve kamu hizmetlerinde yogunlasmaktadir.
1963-74 yillari arasinda Rum ablukasi altinda olan dis ticaret 1974 Baris harekatindan sonra aktivite kazanmis Cumhuriyetin ilânindan sonra da hiz kazanarak büyümüstür. Bugün KKTC 70 ülke ile dis ticaret yapmaktadir. 1995 yili itibariyle ihracatin %30′unu Türkiye’ye %54.2′sini Avrupa’ya isalatinin %53.2′si Türkiye’den %27.1 ise Avrupa Toplulugu üzerinden yapmistir. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti disindaki Türk Cumhuriyetleri ile ticarî ve siyasi faaliyetlerini artirma yönünde yogun çabalar harcanmaktadir. Anayasa 5 Mayis 1985 tarihinde yapilan halk oylamasi ile kabul edilmistir. Çok partili demokratik bir sisteme sahip olan KKTC sosyal adalet ve hukukun üstünlügüne dayali lâik ve bagimsiz bir devlettir.
Cumhurbaskani basbakani bakanlar kurulu ve parlamentosu olan KKTC’nin en büyük sorunu uluslararasi taninmadir.