internet yasakları kanunu meclis de kabul edildi

Birkaç haftadır ülke gündeminde önemli yer tutan, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlara Mücadele Edilmesi” hakkındaki kanuna yeni düzenlemeler getirecek torba yasa tasarısının ilgili bölümleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan geçti.

 

Değişikliklerin hayata geçmesi halinde Türkiye’deki İnternet kullanıcıları için yeni bir dönem başlayacak. İnternet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler mahkemeye başvurmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kapısını çalabilecek. TİB’in yayının engellenmesine karar vermesi halinde en geç 4 saat içinde bunun yerine getirilmesi gerekecek. Söz konusu talebin, kararın çıkmasının ardından geçen 24 saat içinde sulh ceza hakimine götürülmesi ve mahkeme kararının alınması gerekecek. Aksi takdirde erişim engellemesi ortadan kalkacak.

 

Değişiklikler ile birlikte yazı, fotoğraf, video içeriğe yer veren sitenin tümüne erişimin kısıtlanması yerine, sadece söz konusu içeriğin bulunduğu URL’e kısıtlama getirilecek. IP tabanlı engellemenin uygulanacak olması nedeniyle de DNS adreslerini değiştirme gibi yöntemlerle engellenmiş içeriğe erişim mümkün olmayacak. Bu noktada sorumluluk erişim sağlayıcılarda olacak. Tabii ki, zorunlu görülen hallerde web sitesinin tümüne de erişim engellemesi uygulanabilecek.

 

Erişim engelleme kararları internet servis sağlayıcılarının oluşturacağı, masraflarını kendilerinin karşılayacağı bir kuruluş tarafından gerçekleştirilecek.

 

İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri kuruluşa vermekle sorumlu, TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararların dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyarı ve kaldır mekanizması işletilecek.

 

Öte yandan yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Ayrıca yer sağlayıcının yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklaması; doğruluğunu, bütünlüğünü,  gizliliğini garanti altına alması gerekecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir